Door Bert-Jan Dokter op 19 september 2017

Column: Vliegtuigen in je tuin

Het is al járen geleden dat Schiphol de wens uitsprak om uit te breiden naar Lelystad. Het is ook al járen geleden dat PvdA in de gemeenteraad vroeg wat gemeente Oldebroek vond van de plannen en hoe ‘we’ ons er mee gingen bemoeien. Het antwoord was zou lauw en ondrinkbaar als koude koffie: belangen van inwoners Oldebroek werden door ‘de regio’ behartigd. Bemoeienis van Oldebroek was niet nodig.

Daarom ben ik afgelopen jaren zelf maar naar diverse bijeenkomsten met bestuurders en beslissers gegaan. Om me telkens weer te verbazen over de zichtbare belangenbehartiging vanuit andere gemeenten. En telkens wezen vliegroute plannen naar de Noord Veluwe. Passagiersvliegtuigen die boven Oldebroeker grondgebied opstijgen. Fasegewijs naar circa 45.000 vluchten per jaar vanaf Lelystad.

Wethouder Westerbroek (SGP) beloofde in 2014 een lokale informatie avond voor inwoners. Het is 2017 en inmiddels staan vliegroutes wederom en fel ter discussie. Behalve in Oldebroek.
B&W Oldebroek ziet vooral economische kansen in Lelystad Airport. Levert het de Oldebroeker economie méér kansen op als de vliegroutes boven Wezep worden vormgegeven? Appels & peren. Nee, dus.

Daar wringt de schoen voor PvdA. Airport Lelystad schuift door gepraat geen meter op. Eventuele kansen ook niet. Wij verwachten dat Oldebroek belangen van inwoners en leefbaarheid behartigt tijdens het planmatig verdelen van overlast van vliegbewegingen. Wij verwachten dat inwoners goed geïnformeerd worden op het moment dat zienswijzen er nog toe doen. Wij verwachten een betrokken lokaal bestuur die planmakers naar Oldebroek sleept. Er zijn al zoveel zienswijze kansen voorbij gegaan. Als staatssecretaris Dijksma mórgen nog eens wil overwegen moet Oldebroek vandáág voor haar deur staan.

Wethouder Westerbroek liet zich al eens zijn bestuurlijke drive ontvallen tijdens een vergadering: “Dan zit ik hier toch niet meer.”

U en Oldebroek verdienen beter. Véél beter!

Bert-Jan Dokter
Fractievoorzitter PvdA Oldebroek – Wezep

(column zoals gepubliceerd in Huis aan Huis Elburg – Oldebroek)

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan werkt in het dagelijks leven als Technisch Consultant bij een ICT bedrijf in Heerenveen. In zijn vrije tijd is hij actief als voorzitter en programmamaker bij Loco Media Groep, de publieke lokale omroep in de gemeente Oldebroek. Historie Bert-Jan was lid van het bestuur van de PvdA afdeling Oldebroek – Wezep vanaf 2005. In 2006 werd

Meer over Bert-Jan Dokter