19 juni 2012

Transparantie over Hoorn

Het CDA en de coalitie blijven oorverdovend stil na bericht dat Oldebroek ondertussen op zoek kan naar de zevende wethouder in 2 jaar tijd. Dit nadat Nicolet Hoorn meldde per direct op te stappen omdat haar CDA partijgenoten geen vertrouwen in haar blijken te hebben. Enige vorm van transparantie richting de wachtgeld ophoestende kiezer blijkt overduidelijk niet aan de orde. Daarom hadden oppositie partijen ABO, PvdA en VVD al aangegeven een openbaar verantwoordingsdebat te willen. Inmiddels blijkt dat dit debat er gaat komen.

Van loco burgemeester tot risee

Die vertrouwenscrisis binnen het CDA kwam als donderslag bij heldere hemel, nadat het CDA in mei nog in de media liet weten dat diezelfde Nicolet Hoorn absoluut loco burgemeester diende te worden vanwege haar staat van dienst en het ontbreken van ervaring bij de twee nieuw aangetreden derde ChristenUnie wethouders en de tweede SGP wethouder in de huidige collegeperiode vanaf 2010.

Zwanenzang

In vijf maanden tijd dus drie wethouders op non-actief waarmee bestuurlijk Oldebroek de landelijke pers keer op keer negatief behaalt. De in schaamte meegezogen inwoners hebben recht op afleggen van verantwoording, vindt de PvdA. Wat is er aan de hand in ‘verbindend en vernieuwend’ Oldebroek? Waarom draait het CDA haar jubelzang over Hoorn in een paar weken tijd om naar een zwanenzang? En zadelt zij de gemeenschap, middenin een spannende bezuinigingstijd, op met nog een bestuurder op wachtgeld? Er zijn veel vragen en zorgen bij de PvdA en tot op heden geen enkel antwoord. Oorverdovende stilte.

Verantwoording

Maandagavond 18 juni werd bekend dat onze eis voor een verantwoordingsdebat niet wordt geblokkeerd. De eerst volgende raadsvergadering, de laatste voor de zomervakantie, vindt plaats op 5 juli. Daar zal het CDA en de coalitie haar struisvogel tactiek moeten loslaten.