20 november 2011

PvdA loopt mee op IJsselvliedt

Het was nog vroeg toen ik m’n autoruiten stond te krabben om op pad te gaan namens de PvdA. Deze keer ging de reis naar IJsselvliedt. Want woensdag 16 november mocht ik een ochtend meelopen met een van de vrijwilligers. De ochtend begon met een rondleiding door het prachtige pand, dat zijn huidige vorm kreeg in 1824. Het is toen gebouwd door Richard Andreas Ludolphi Nobel. Later kwam het pand via de familie Van Palland in het bezit van mr. Johan Paul Graaf van Limburg Stirum. Bij de erfenis was bepaald dat het landgoed intact moest blijven en dat het goed onderhouden moest worden. En dat is tot op de dag van vandaag te zien. Het grote huis ademt nog steeds de sfeer van een statig landgoed.

Natuurlijk zijn er ook verschillende aanpassingen gedaan voor de gasten die op dit moment gebruikmaken van het pand. Zo is op een bord in de gang te zien welke excursies de gasten kunnen maken. Een van de mogelijkheden deze ochtend was een boswandeling over het mooie terrein van IJsselvliedt. Onder leiding van Gosse Meerstra konden de gasten genieten van de mooie omgeving en een winters zonnetje. Vanwege de temperatuur begon de rondleiding al in de hal van het hoofdgebouw van IJsselvliedt met een korte uitleg over de geschiedenis van het landgoed. Ondertussen hielpen de aanwezige vrijwilligers de gasten om zich lekker warm in te pakken.

Voor iedere gast was er een vrijwilliger om tijdens de wandeling de rolstoel te duwen. Helaas mocht ik zelf geen rolstoel duwen, omdat ik dan niet verzekerd zou zijn. De vrijwilligers verblijven ook de hele week op IJsselvliedt en staan de hele week klaar voor hun gast. Zo ook tijdens deze boswandeling. Die startte in de tuin van IJsselvliedt en leidde ons via prachtige planten en bijzondere bomen naar het ‘zwembad’ van de gravin; een klein meertje dat vroeger speciaal voor de gravin ieder jaar werd schoongemaakt, zodat ze het als zwembad kon gebruiken. Hier was het tijd voor de meegebrachte koffie, verzorgd door een vrijwilliger.

Uiteindelijk leidde de boswandeling met verschillende tussenstops ons naar het mausoleum waar de Graaf en Gravin van Limburg Stirum begraven liggen. Daarna ging de groep vanwege de tijd en temperatuur rechtstreeks weer terug naar het hoofdgebouw waar de gasten konden genieten van een gezamenlijke lunch in het restaurant. Mede verzorgd door vrijwilligers.

Na de lunch kreeg ik nog een uitgebreidere rondleiding door het hoofdgebouw. Tijdens deze rondleiding bleek welke aanpassingen allemaal nodig zijn om te zorgen voor een aangenaam verblijf voor de gasten. Van een uitgebreide ruimte voor de technische dienst tot een voorraad douchematten die het mogelijk maken dat alle gasten iedere dag douchen. Zelfs als zij bedlegerig zijn.

Het zou heel zonde zijn als deze voorziening er straks niet meer zou zijn. Voor ons als gemeenschap, voor de vrijwilligers, maar vooral voor de gasten die soms op geen enkele ander manier vakantie kunnen vieren. En het zou ook niet aansluiten bij de gedachte van de Graaf van Limburg Stirum dat IJsselvliedt een bestemming moet hebben met maatschappelijk nut. Als PvdA hopen we dan ook dat de leden van het Rode Kruis 10 december tegen het besluit stemmen om IJsselvliedt als zorghotel te sluiten.

Jennifer Zoombelt