1 juli 2011

Column: Te Koop

In onze gemeente staan maar liefst 334 woningen te koop volgens Funda.nl! Spannende tijden voor koper én verkoper. Als starter of koper met modaal inkomen een droomhuis op het oog? Grote kans dat de hypotheekverstrekker die droom naar huis wijst. Toegegeven, een somber begin van deze column.

Moeten er dan nog wel woningen bijgebouwd worden volgens het aloude vraag-aanbod principe? Van die 334 woningen zijn er maar 25 onder € 200.000,-. Veel dure woningen te koop en dus amper aanbod voor starters. Oudere inwoners die wel oren hebben naar een levensloopbestendige woning kunnen hun bestaande huis niet kwijt. En hebben begrijpelijke noten op de zang: dicht bij voorzieningen wonen en in een fijne omgeving.

Hét moment voor Oldebroek om op de uitdagingen te reageren. De woningmarkt heeft nuchtere beweging nodig. Bouwplannen die passen bij behoeften. Gericht op de toekomst. Als er meer ouderen dan jongeren zijn. En meer eenpersoonshuishoudens.

Van overaanbod hoef je niet in de stress te schieten. Ogen open en aanpassen geblazen. Je kunt mensen niet tegenhouden die elders gaan studeren of werken. Met geen mogelijkheid. Je kunt wél sturen op mensen die hier níet weg willen, maar stomweg geen woning kunnen vinden die past bij hun inkomen of woonwens.

Nieuw denken. Bestaande plannen die niet passen bij de uitdagingen? Vervangen door nieuwe plannen die toekomstgericht problemen oplossen én woonwensen vervullen.

De christelijke coalitie bestede het afgelopen jaar veel spreektijd aan meer bouwmogelijkheden in het buitengebied. De coalitie in Oldebroek wil ‘Ja, mits’ als houding. Dat komt dan uitstekend uit! Gegarandeerde steun als PvdA prioriteit voor starterswoningen en leefbaarheid gericht bouwen vraagt?

Zoals Hattemerbroekers aangaven tijdens de bouwplan infoavond in De Bouwakker. Hattemerbroek voelt zich achtergesteld. De inwoners waren dan ook openlijk gefrustreerd toen bleek dat er één raadslid de weg naar Hattemerbroek had gevonden.

Leefbaarheid van kleine kernen hangt af van voorzieningen. Zonder voldoende jongeren loopt dat gevaar. Geen geld? Dan stimuleren en inventief zijn. Ontwikkelaars, makelaars en wooncorporaties hebben ook tegenslag, willen ook vooruit. Maak van al die wensen kansen. Positief aanpakken!

Jennifer Zoombelt, Bert-Jan Dokter, Jennifer Tijssen & Jack Hellendoorn

PvdA Oldebroek-Wezep
www.oldebroek.pvda.nl