9 maart 2014

Binnensportverenigingen vertellen nogmaals hun verhaal

‘Het is wrang, maar we hebben nog geluk dat VZK op dit moment minder teams heeft.’ Aan het woord is Gerard Thomassen, voorzitter van Badminton’80. Hij zegt het niet graag, maar het is wel de realiteit. Dit tekent de collegiale sfeer tussen de verenigingen die gebruikmaken van de Kamphal in Wezep, maar zegt ook iets over de problemen die de verenigingen hebben bij het vinden van een geschikte locatie om te sporten.

Het gebrek aan ruimte voor binnensportverenigingen en andere organisaties die gebruikmaken van een grote sporthal is al veel langer bekend. Toch maakte de Oldebroeker PvdA-fractie dinsdag 4 maart tijd om nogmaals met de binnensportverenigingen om tafel te gaan in de Kamphal in Wezep. Om de laatste stand van zaken door te spreken en om ervoor te zorgen dat het dossier ook de komende periode onder de aandacht blijft.

Collegialiteit

Gelukkig vonden veel verenigingen het ook de moeite waard om van gedachten te wisselen met vertegenwoordigers van de lokale PvdA. Tegelijkertijd was het ook een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te spreken. Hoewel de verenigingen elkaar ook buiten dit soort overleggen om prima kunnen vinden. Een pluspunt om meerdere reden. Er is namelijk veel overleg nodig; alleen al om alle schema’s op elkaar af te stemmen. ‘Het is ingewikkeld om alles goed te regelen. De verenigingen beginnen hun competitie op verschillende momenten en dan moet je ook nog eens rekening houden met uit- en thuiswedstrijden’, geeft Marinus Barneveld van volleybalvereniging VZK aan.

Kleine zalen

‘Vaak kunnen we ook maar een deel van de tijd gebruiken, omdat je nog de velden in orde moet maken’, vult Wim Rietberg van de voetbalvereniging STB aan. De verenigingen moeten uitwijken naar de kleine gymzalen. Ook naar andere kernen, zoals het ’t Loo. Hierdoor moeten ze hun trainingen aanpassen, maar het betekent ook dat de jeugd zijn favoriete sport moet beoefenen in een andere kern. Veel fietsen dus, of ouders die iedere keer moeten halen en brengen en materiaal dat iedere keer moet worden verplaatst. De vraag is hoelang ouders hiervoor zullen kiezen.

Buiten de gemeente

Sommige clubs moeten uitwijken naar accommodaties buiten onze gemeente. ‘We hebben ook dit seizoen weer een plek gevonden in Wapenveld. Gelukkig hoefden we uiteindelijk niet een hoger tarief te betalen. Dan hadden we niet kunnen trainen’, vertellen Janita Korenberg en Ineke van de Beek van de majorettevereniging Majofique. Saskia Kooistra omschrijft de situatie van Badminton’80: ‘Wij hoeven nu nog niet uit te wijken, maar extra activiteiten organiseren is niet mogelijk’.

Financieel gat

Alle verenigingen benadrukken dat het capaciteitsprobleem al lang speelt. De oplossing leek even dichtbij toen er in 2010 sprake was van de aanschaf van de ET-hal, maar het is bekend hoe dit is afgelopen. Op dit moment loopt nog steeds het onderzoek naar het plaatsen van een tweede sporthal die voldoet aan NOC/NSF-normen. Eind 2013 zouden de uitkomsten van dit onderzoek aangeboden worden aan de commissie Samenleving. Tot teleurstelling van de verenigingen is dit niet gelukt. Er moest opnieuw gekeken worden naar de capaciteitsbehoefte en naar het financiële gat in de jaarlijkse exploitatie van € 25.000. Voor het komende seizoen zal er dan ook zeker nog geen structurele oplossing zijn. De clubs hopen dat er voor het seizoen daarna wel een oplossing komt voor alle verenigingen en scholen. Een oplossing die weer perspectief biedt op veilig sporten in de eigen kern voor toch zeker 1000 inwoners van Wezep.

PvdA

Namens PvdA bedanken aan het einde van de avond, Bert-Jan Dokter, Sijmen Scholten, Henri van Beek en Jennifer Zoombelt de verenigingen voor het nog een keer onder de aandacht brengen van hun verhaal. Ook de volgende raadsperiode zal dit onderwerp hoog op de politieke agenda van de PvdA staan.

Links

http://destentor.nl/regio/oldebroek/clubs-willen-oplossing-erica-terpstra-hal-1.4247016#content

www.majofique.nl

www.badminton80wezep.nl

www.stbwezep.nl

www.vzk-wezep.nl