Oldebroek Centrum heet Lambertusplein
OLDEBROEK – Op woensdag 21 november onthulde burgemeester mr. A. Hoogendoorn samen met de winnaars van de prijsvraag voor de naam van het nieuwe winkelhart van Oldebroek. De naam van het winkelhart luidt ‘Lambertusplein’ en staat op een bord op het plein langs de Zuiderzeestraatweg. Begin oktober riep de gemeente Oldebroek inwoners op om mee te denken over een gepaste naam voor het nieuwe winkelhart van Oldebroek. Aan deze oproep gaven veel inwoners gehoor. Ongeveer 75 inzendingen ontving de gemeente. Uit deze inzendingen is een top drie samengesteld door de naamgevingcommissie. Op nummer één eindigde de naam Lambertusplein.
Op nummer één eindigde de naam Lambertusplein. Deze naam werd ingezonden door mevrouw Eibrink-Labots en de heer Boer. Burgemeester Hoogendoorn: “Het is mooi om te zien dat de inwoners van Oldebroek zo betrokken zijn. Ik stel het zeer op prijs dat er zo goed is meegedacht. We hebben nu een gepaste naam voor het mooie winkelhart van Oldebroek, waar we met z’n allen hopelijk nog jaren plezier van gaan hebben.”
Lambertusplein heeft historisch en cultureel aspect
Er is voor de naam Lambertusplein gekozen, omdat het zowel een historisch als cultureel aspect heeft. Ook biedt de naam perspectief voor een nieuwe frisse start voor het winkelhart van Oldebroek. De naam heeft een duidelijke link met de historie van Oldebroek; namelijk de traditionele Schapenmarkt. Eeuwen geleden was het houden van schapen op de Veluwe een belangrijke economische bezigheid. De wolwevers sponnen garen van de wol van schapen. Het wolweversgilde had st. Lambertus als beschermheilige. Daarnaast werd een deel van de schapen verkocht op de jaarlijkse Schapenmarkt. Destijds was besloten deze te houden op de woensdag voorafgaande aan 17 september. Dit is de dag van de heiligenverklaring van st. Lambertus. Daarnaast staat in de kern van Oldebroek de Lambertuskerk (in de volksmond bekend als Dorpskerk). De kerk is van oorsprong Rooms-Katholiek en kerken werden toen vaak genoemd naar heiligen.
Namen geëindigd op tweede en derde plaats
Op de tweede plaats eindigde de naam ‘Herkertplein’, waarbij verwezen werd naar hotel/restaurant Herkert dat vroeger op de plek van het winkelhart gestaan heeft. Voor deze naam is niet gekozen, omdat de plek van het winkelhart vroeger in de volksmond bekend stond als ‘gat van Herkert’. Het is niet wenselijk om deze negatieve bijklank door te voeren in de nieuwe naam. Op de derde plaats eindigde ‘Hendrik Boeve plein’. Hendrik Boeve was in de Tweede Wereldoorlog een verzetstrijder bij het plaatselijk en landelijk verzet. Gezien het feit dat Oldebroek vele verzetstrijders kent, raadde de naamgevingcommissie het af om er slechts één verzetstrijder uit te lichten.
(Bron van bericht: Gemeente Oldebroek)