Door Bert-Jan Dokter op 2 mei 2016

Wezeper Henk Kolkman 70 jaar PvdA lid

De PvdA in Oldebroek vierde afgelopen weekend dubbel feest. PvdA bestaat 70 jaar en voor Wezeper Henk Kolkman betekende deze verjaardag dat hij dus 70 jaar lid is van diezelfde PvdA.

Nadat de SDAP, de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie kort na WOII in 1946 fuseerden in de PvdA werd de inmiddels 91-jarige Hendrik Kolkman lid van deze partij. Lid van het eerste uur, dus. Namens de PvdA toog Bert-Jan Dokter met een bos bloemen op naar de jubilaris om hem persoonlijk te eren en om hem een unieke PvdA speld op te spelden.

Kolkman weet nog goed dat hij in 1946 voor het eerst mocht stemmen. Destijds bevond het hem aangewezen stembureau zich in de Maranatha kerk op ’t Loo. De nog immer bijzondere heldere Kolkman zit nog vol namen en verhalen uit vroegere tijden en is nog steeds vol overtuiging sociaaldemocraat.

“Er werd hier vroeger raar tegen je aangekeken als je van de PvdA was, hoor. Er werd wel eens gezegd: Ze moss’n ze met de Biebel dood sloan”, lacht de nog immer strijdbare Kolkman.

“Binnen onze partij zijn er maar weinig leden die alle turbulente en roerige ontwikkelingen vanaf 1946 hebben meegemaakt en trouw zijn gebleven aan de partij. Letterlijk in voor- en tegenspoed. Dat is heel bijzonder. We zijn jou daar niet alleen heel erg dankbaar voor, het toont ons ook de kracht van onze beweging. Van een sociaaldemocratie die gedragen wordt door heel bijzondere mensen zoals jou. Blijvend samen knokken voor tijdloze idealen van de sociaaldemocratie. Leden zoals jij vormen de ruggengraat van onze partij”, luidde het bericht die trotse fractievoorzitter Bert-Jan Dokter namens de PvdA overbracht aan de bijzondere jubilaris Henk Kolkman uit Wezep.

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan werkt in het dagelijks leven als Technisch Consultant bij een ICT bedrijf in Heerenveen. In zijn vrije tijd is hij actief als voorzitter en programmamaker bij Loco Media Groep, de publieke lokale omroep in de gemeente Oldebroek. Historie Bert-Jan was lid van het bestuur van de PvdA afdeling Oldebroek – Wezep vanaf 2005. In 2006 werd

Meer over Bert-Jan Dokter