23 augustus 2012

Staatssecretaris antwoordt: ‘Hier heb ik geen zeggenschap over’

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft na vertraging alsnog antwoorden gegeven op de Kamervragen van Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de Erica Terpstrahal in Wezep. Een volwaardige sporthal die ongebruikt in Wezep Noord staat sinds eigenaar Hoenderloogroep (Pluryn) de gebruikende verenigingen van de een op de andere dag op straat zette. Dijsselbloem vroeg de staatssecretaris of zij zich wilde inzetten om de Erica Terpstrahal te laten overdragen aan de gemeente ten behoeve van onderwijs en sportverenigingen van Wezep. De reactie van de CDA staatssecretaris is teleurstellend.

De gemeente Oldebroek kreeg eerder dit jaar een vraagprijs van zo’n 2 miljoen Euro voorgeschoteld. Dat enorme bedrag bleek niet onderhandelbaar, dus trokken Burgemeester & wethouders van Oldebroek zich terug uit de onderhandelingen. De gemeenteraad zag op haar beurt geen ruimte om daar anders over te denken. De PvdA in Oldebroek nam echter geen genoegen met die situatie en verplaatste de zoektocht naar de oplossing richting Den Haag en vond daar een luisterend oor bij Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt nu echter: “De sporthal lijkt grotendeels uit private middelen te zijn gefinancierd en dus in eigendom van een private partij. Hier heb ik geen zeggenschap over.”

Bert-Jan Dokter (PvdA Oldebroek): “De staatssecretaris zegt dus met droge ogen dat ze geen idee heeft hoe een jeugdzorginstelling een sporthal die voldoet aan NOC*NSF normen heeft bekostigd. Ze gaat er blijkbaar vanuit dat een of andere gulle gever destijds een paar miljoen op de plank had liggen en die maar aan Hoenderloogroep heeft gedoneerd. Of dat diezelfde Hoenderloogroep, afhankelijk van inkomsten uit belastinggeld, ten tijde van de start van het Glenn Mills project ‘gewoon’ een dik spaarbankboekje had.

Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem: “Het is duidelijk dat de sporthal met publieke middelen is gebouwd maar dat de overheid zich destijds heeft laten ‘afkopen’ met de vernoeming van de sporthal naar de oud-staatssecretaris van VWS. Nu heeft de overheid geen poot meer om op te staan. Er rust in mijn ogen een morele plicht op de Hoenderloogroep om deze accommodatie beschikbaar te houden voor de lokale gemeenschap. De Hoenderloogroep is geen projectontwikkelaar maar een semipublieke instelling, afhankelijk van publieke middelen en moet dus samenwerken met de lokale overheid.

Dokter vervolgt: “Intussen starten de sportseizoenen en ook de scholen in Wezep Noord. De kinderen moeten nu de drukke doorgaande wegen van Wezep oversteken. En de tijd komt er aan dat de verenigingen met hun sportende of muziekmakende leden van de velden naar de binnen locaties willen trekken. Ondertussen staat er een complete Sporthal spinrag te vangen en zullen leden van Wezeper clubs moeten uitwijken naar faciliteiten buiten Oldebroek. Waardoor ze subsidie mislopen én een continu vervoersprobleem moeten oplossen. Een flinke deuk voor Wezeper scholen en het verenigingsleven dat zelfs een staatssecretaris niet verder komt dan ‘daar ga ik niet over’. Ondertussen staat die sporthal nog net zo overeind als de uitdaging. Zoals Jeroen Dijsselbloem zegt: een morele plicht

Download de antwoorden op de Kamervragen via de link onderaan deze pagina.

Document

ah-tk-20112012-3175

Links

Kamervragen over Erica Terpstrahal

Kamervragen Dijsselbloem over Erica Terpstrahal

Minister: uitstel antwoorden op vragen Erica Terpstrahal