Door Bert-Jan Dokter op 27 februari 2014

Sinterklaas woont tóch in Oldebroek

Er zijn gevallen waarin je geen gelijk wilt krijgen. Toch gebeurt het. Het CU/SGP college van Oldebroek moest namelijk melden dat het tekort van de ontwikkellocatie Spakman-Souman nóg groter wordt dan verwacht. De gemeenschap draagt het risico van € 1,9 miljoen, levert gratis grond en schoof in 2012 al € 100.000 toe aan de ontwikkelaar. Een rekenfoutje: er moeten nóg eens 100.000 belastingeuro’s bij.

De Stentor in 2012
Enkele citaten uit de Stentor:

‘“Midden in de economische storm stelt het college van B en W voor om private ontwikkelrisico’s voor te financieren. Oldebroek als redder in nood waar de banken geen garantie willen geven”, stelde Bert-Jan Dokter (PvdA).’

‘ Wethouder Nicolet Hoorn (CDA) sprak de makelaar die ze ooit is geweest in haar aan en legde de constructie een stuk voordeliger uit. “Dat we met gesloten portemonnee bedrijven verhuizen gebeurt nergens.”’

‘Wethouder Kok (CU) noemde de PvdA “zuur”. “We beleggen vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid.”’

‘Engbert Jan Ruitenberg (Christen Unie) vroeg Dokter zijn uitspraak terug te nemen om verkeerde beeldvorming te voorkomen.’

Anno 2014 blijkt het pijnlijke gelijk van de PvdA. Om met de woorden van oud-wethouder Kok te spreken: héél zuur. De enthousiaste wethouders Kok (CU) en Hoorn (CDA) verlieten overigens beiden in 2012 vrijwillig het gemeentehuis via de achterdeur en kozen voor de wachtgeldregeling. Een duur stel, zogezegd.

Samenloop van oorzaken
Wethouder Erris Zandbergen (CU) moest onlangs de raadscommissie Ruimte & Grond melden dat er in 2012 ‘reken- en inschattingsfoutjes’ zijn gemaakt. In schriftelijke informatie aan de gemeenteraad valt te lezen dat in 2012 een aantal financiële consequenties buiten beeld is gebleven als gevolg van ‘een samenloop van oorzaken’. PvdA verzette zich in 2012 dan ook tegen het eerste bedenkelijke Sinterklaas voorstel.

‘Niemand had dat door’
De conclusie is dat er in 2012 tijdens het besluit om € 100.000 gemeenschapsgeld toe te voegen aan de exploitatie al een tekort was. Dat tekort blijkt nu niet inzichtelijk  te zijn gemaakt voor de raad. In het huidige raadsvoorstel: ‘Niemand had dat door’. Dit terwijl in de raadsvergadering van 26 januari 2012 nog is benadrukt dat de voorfinanciering op geen enkel moment het maximale totaal mag overschrijden.

Slecht plan
‘Ik hoef vanavond alleen maar te verwijzen naar onze bijdrage in 2012 over dit onderwerp. Wij vonden dit toen al een slecht plan en vanavond wordt het pijnlijke bewijs geleverd.’, aldus Bert-Jan Dokter namens de PvdA tijdens de commissievergadering. De conclusie aan het eind van het agendapunt was dat de raad dit verlies wel moet nemen. Omdat de voorfinanciering van 1,9 miljoen anders in het geding komt. De gemeente kan door de beslissing van de raadsmeerderheid Christen Unie, CDA, SGP en VVD in 2012 dus geen kant meer op. Meer belastinggeld er bij of een miljoenenstrop incasseren.

Hamerstuk
Het raadsbesluit om nog eens € 100.000, gemeenschapsgeld onder het project van ontwikkelaar RVG te schuiven zal tijdens de raadsvergadering van 6 maart a.s. zonder bespreking worden aangenomen. ChristenUnie, CDA, SGP en VVD hebben het raadsbesluit tijdens de raadscommissie al tot hamerstuk gebombardeerd om op die manier openbare bespreking van het belastinggeld debacle te voorkomen. Over een risico van 1,9 miljoen, gratis gronden voor de ontwikkelaar en een ‘gift’ van 200.000 belastingeuro’s kan een volksvertegenwoordiger op de drempel van gemeenteraadsverkiezingen maar beter geen transparante verantwoording afleggen, immers.

 

Links

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan Dokter

Bert-Jan werkt in het dagelijks leven als Technisch Consultant bij een ICT bedrijf in Heerenveen. In zijn vrije tijd is hij actief als voorzitter en programmamaker bij Loco Media Groep, de publieke lokale omroep in de gemeente Oldebroek. Historie Bert-Jan was lid van het bestuur van de PvdA afdeling Oldebroek – Wezep vanaf 2005. In 2006 werd

Meer over Bert-Jan Dokter