22 februari 2014

Nieuwe PvdA-kandidaten krijgen les van ervaren politici

Carry Abbenhues en Tijs de Bree bereidden zaterdag  15 februari aspirant PvdA-raadsleden uit zes gemeenten voor op hun mogelijke nieuwe rol. Zij onderwezen in bestuurskunde en de historie van de partij en waarschuwden voor mogelijke valkuilen. De bijeenkomst in Linksaf in Hasselt was op initiatief van de PvdA-Zwartewaterland.

“Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we vier nieuwe kandidaten op de lijst hebben. Die bereiden we goed voor op het raadswerk. Vandaar dat we ervaren partijgenoten uitnodigden om over hun ervaringen te vertellen. Toen bedachten we ons dat meer PvdA-afdeling hiervoor belangstelling zouden hebben”, vertelt Ria Grootoonk van de PvdA Zwartewaterland. Dat bleek inderdaad het geval, zodat zaterdag ook nieuwe politici uit Hattem, Oldebroek, Staphorst, Steenwijkerland en De Wolde aanschoven.

Ze kregen advies en tips van Abbenhues (burgemeester, gedeputeerde, wethouder) en fractievoorzitter Tijs de Bree van de provinciale statenfractie. “Je moet je van tevoren goed afvragen wat je wilt bereiken en wat je idealen zijn. Politiek is zo breed dat je er 24 uur per dag mee bezig kunt zijn.  De kans dat je daarin verdrinkt is een valkuil. Het is de kunst om de energie en bevlogenheid vast te houden”, doceert Abbenhues, die de bijeenkomst heel waardevol vindt. En noodzakelijk. “Mensen hebben recht op een goede kwaliteit van openbaar bestuur. Daarom moeten wij onze mensen goed voorbereiden.”

Henri van Beek van de PvdA Oldebroek heeft baat bij de adviezen, zegt hij. De voormalig voorzitter van voetbalvereniging WHC is lijsttrekker namens zijn partij. “Maar ik stap helemaal blank de politiek in. Alles is nieuw voor mij. Dan moet je goed luisteren naar ervaren mensen”, aldus Van Beek, die de partij graag dichtbij de mensen positioneert. “Ik weet dat het een groot cliché is en dat veel politici hetzelfde proberen, maar de politiek moet terug naar de burger. We moeten meer met mensen spreken over wat zij ergens van vinden en minder dikke rapporten doorworstelen. Maar ik ben heel benieuwd hoe dat in de praktijk gaat. Want wat ik nu zeg, hebben natuurlijk al duizenden eerdere nieuwkomers gezegd.”

Sijmen Scholten, Wim Kruis en Henri van Beek aanwezig tijdens cursus voor beginnende raadsleden in Hasselt.

Sijmen Scholten, Wim Kruis en Henri van Beek aanwezig tijdens cursus voor beginnende raadsleden in Hasselt.

 

Tinus Wolters staat als 27-jarige op de lijst voor de PvdA in Steenwijkerland. Vanwege zijn studie leerde hij weinig nieuws over bestuurskunde en politicologie, maar de adviezen zoog hij in zich op. “Mijn grootste valkuil is mijn leeftijd. Het is goed dat jonge mensen de politiek ingaan en jongeren vertegenwoordigen, maar het kost tijd om kennis en ervaring op te bouwen”, zegt Wolters. Ook Greet Generaal van de PvdA Zwartewaterland onderschrijft dat. “Ik heb in de zorg en het bedrijfsleven gewerkt, maar de politiek is een totaal andere wereld. Je moet de regels van het spel leren kennen. Daarom is deze bijeenkomst heel zinvol. Het mooie vind ik ook dat iedereen even enthousiast en bevlogen is. Dat vind ik toch wel typerend voor de PvdA.”