9 februari 2012

Column: Wezep door de jaren heen

Rolschaatsend boodschappen doen. Het klinkt als een Disney XD kinderserie, maar er was een tijd dat dit mogelijk was in ons Wezepse winkelcentrum. Kijk maar na in het fotoboek ‘Wezep door de jaren heen’ van Diny Griede-Kuipers en Fred Zoet. Tegenover de eerste winkels in het centrum van Wezep lag een heuse rolschaatsbaan.

Nieuwe fase

Zo begon het begin jaren zeventig. Een paar winkels, een rolschaatsbaan die ook als evenemententerrein dienst kon doen en een heleboel ambitie. Inmiddels zijn we een generatie verder en gaan we een nieuwe fase in. Na de hamerslag in de laatste raadsvergadering kunnen we verder werken aan een toekomstbestendig winkelcentrum. Meer winkeloppervlak, meer woningen, meer veiligheid en meer gezelligheid.

Hordes

Een goed basisplan waarmee winkeliers, eigenaren, projectontwikkelaars en de gemeente al jaren bezig zijn. Het lijkt erop dat er nu werkelijk op afzienbare termijn een spade de grond in kan. Daar zijn wij als PvdA blij mee. Daarom hebben we er ook voor gestemd om anderhalf miljoen gemeenschapsgeld te investeren in dit plan. Toch zijn er volgens ons nog wel een paar te nemen hordes.

De rolschaatsbaan in het centrum van Wezep in vroeger tijden

De rolschaatsbaan in het centrum van Wezep in vroeger tijden

Het plan gaat uit van meer vierkante meters winkeloppervlak. Dit is gebaseerd op onderzoeken van voor de crisis. Hoe reëel is dat nog in deze economische tijd? Welke plek krijgt de bibliotheek? Wel of niet verplaatsen naar het maatschappelijk centrum? Wat gaat er gebeuren met het deel van de Hema? Waarom doet de eigenaar van dit deel niet mee met dit plan? Hoe gaan we de verkeersafwikkeling en het laden en lossen organiseren? Waar komen die twintig ontbrekende parkeerplaatsen? Wie gaat de parkeergarage beheren? Hoe is de inbreng van de Wezeper bevolking uit het voortraject in 2007 te herkennen?

Ondernemers aan zet

Als gemeente hebben we de stap gezet om te investeren in een nieuw centrum. Nu is het de beurt aan de winkeliers, eigenaren en de projectontwikkelaar om deze hordes te nemen. Met als eindresultaat een mooi winkelcentrum waar het goed toeven is. Deze keer helaas wel zonder rolschaatsbaan, maar hopelijk met dezelfde ambitie.

Jennifer Zoombelt, Bert-Jan Dokter & Jack Hellendoorn, PvdA Oldebroek-Wezep