1 november 2011

Column: Welkom in Blaricum

In Oldebroek zijn de afgelopen jaren een groot aantal woningbouwplannen gerealiseerd. Successen waar wij best trots op zijn. Aan die feestvreugde heb je bitter weinig als je jouw hypotheek ternauwernood kunt opbrengen. Je huis aan de straatstenen niet kwijt kunt. Of met verlies moet verkopen.

Er is nogal wat aan de hand. Banken, euro, werkgelegenheid, pensioenen, zorgstelsel. De uitdagingen van een lege portemonnee. Ook op de woningmarkt schreeuwt dat om direct leiderschap. Zoals lef om bestaande plannen in te ruilen voor nieuwe plannen die wél daadkrachtig antwoord zijn op acute maatschappelijke problemen.

Broodnodig

De effecten van vergrijzing gaan Oldebroek écht niet voorbij. Daarover zijn harde afspraken met regiopartners en provincie gemaakt. Over bevolkingsopbouw versus woningaanbod. Oldebroek loopt flink achter als het gaat om (betaalbare) woningen voor ouderen en jongeren.

In de gemeente staan maar liefst 208 woningen van € 300.000,- of meer te koop (bron: Funda.nl). 208 gezinnen in een vastgelopen woningmarkt dus. En wat doet B&W, zónder besluitvorming in de gemeenteraad? Ze gooien er nóg eens 15 dure woningen bovenop! Terwijl eigen bouwkavels onverkocht liggen en de woningmarkt vastloopt kiest het gemeentebestuur voor hengelen naar complimentjes. Over afbraak van dat vermaledijde Koops-pand in 2012 (kleine lettertjes: mits de woningen verkocht zijn).

Verrommeling loont

Het loont om B&W met vervallen panden onder druk te zetten! De ondernemer uit Enschede heeft op grote afstand en achteroverleunend gewonnen. Slaat z’n slag met louter dure woningen én mag het bouwval bij de voordeur van Wezep zelfs laten staan. Totdat de winst veilig gesteld is. Moet u eens proberen met uw schuurtje…..

Blaricum

Over enkele honderden woningen zijn de bouwplannen op voor Oldebroek. Wonen we straks in het Blaricum van de Veluwe? Zonder passende woningen waar ónze ouderen zelfstandig oud kunnen worden? Worden startende gezinnen (die onmisbaar zijn voor behoud voorzieningen) definitief uitgezwaaid?

Deze christelijke coalitie worstelt niet vóór de samenleving. Ze worstelt vooral met zichzelf en doet aan imago politiek. Met uw stem, op uw kosten. Laten we het maar bestuurlijke vernieuwing noemen. Vindt deze coalitie fijn.

Jennifer Zoombelt, Bert-Jan Dokter, Jennifer Tijssen & Jack Hellendoorn

PvdA-fractie in Oldebroek
www.oldebroek.pvda.nl